De cijfers liegen er niet om in de zorg. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de aankomende jaren het aantal 90-jarige stijgt met 50%, het aantal mensen met dementie met 50% en de wachtlijsten lopen verder op. En wie gaat deze zorg verlenen? De voorspelling is dat er de komende 20 jaar maar liefst 700.000 extra zorgprofessionals nodig zijn. Om het wat concreter te maken: in 2020 werkte een op de zeven Nederlanders in de zorg. In 2040 moet dit een op de vier zijn om het tekort aan mensen in de zorg recht te trekken.
Een flinke uitdaging! Er zijn al prachtige ideeën, projecten, programma’s op het gebied van innoveren en er is een integraal zorg akkoord waarin alle zorgpartijen samenwerken aan de maatschappelijke uitdagingen in de zorg. Maar om eerlijk te zijn, ik zie daar nog te weinig van terug in de praktijk. Er is leiderschap nodig om het oude en nieuwe met elkaar te verbinden, om te vertalen dat het niet langer houdbaar is om als zorgprofessional zelf de gaten dicht te lopen en om nog harder te werken. Het is geen uitzondering dat ik tijdens mijn werk zorgprofessionals tegenkom die een klein contract hebben en gemiddeld genomen 20 uur per week meer werken. Hoe lang houden ze dit nog vol? Ten kostte van wat? Medewerkers voelen zich overbelast, hebben minder plezier in hun werk, de balans tussen werk en privé is zoek en verzuim, uitval of de keuze voor een andere baan ligt op de loer.
De situatie is echt kwetsbaar!!
Hoe ga je als leidinggevende om met deze kwetsbare situatie?
Maar om te beginnen wat is eigenlijk verbindend leiderschap? Als verbindende leider breng en houd je mensen en zaken in beweging van binnenuit en om vanuit een intrinsieke motivatie een bijdrage te leveren die van waarde is. Het is de uitdaging om door de hedendaagse chaos heen, de eenvoud terug te vinden van wat er werkelijk is. Dit begint met het maken van verbinding met jezelf, voorbij jouw ego en weten wat je valkuilen en waarden zijn als leider. Om van daaruit jezelf en de mensen om je heen te ondersteunen en begeleiden.
Jan Rotmans vertelt kort over verbindend leiderschap in deze video we hebben nu verbindende leiders nodig.
Het is de kunst om vanuit verbindend leiderschap de uitdagingen in de zorg te vertalen naar de praktijk en de zorgprofessionals bewust te maken van de urgentie dat het niet langer zo kan. Door ruimte vrij te maken om samen het gesprek te voeren over hoe het was, hoe het nu is en wat we verwachten over 1, 5, 10 jaar. Elkaar ontmoeten op de werkvloer, daar waar het gebeurt en oprecht nieuwsgierig zijn. Om vervolgens samen door te ontwikkelen en te bepalen wat er stap voor stap nodig is om op de eerste plaats goed voor jezelf te zorgen, de werkdruk te verlagen, het werkplezier te verhogen en de kwaliteit van zorg te bewaken. Zodat bij iedereen van binnenuit duidelijk wordt dat we niet meer kunnen doen wat we altijd deden. En er bewust zijn is om het werk anders in te richten waarin vanuit een intrinsieke motivatie de juiste zorg, op de juiste plek, door de juiste professional gegeven kan worden.
Wil jij aan de slag met verbindend leiderschap? Je (werk)leven vormgeven vanuit wat er echt toe doet en krachtige keuzes maken vanuit verbinding, rust en vertrouwen. Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek via mandy@ontmoetingsveld.nl of T 06-20574910